‘Deze jongeren worden te vaak onderschat’

Mona Almushat is bezig met haar masterspecialisaties Onderwijswetenschappen en Gezinspedagogiek aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Dit combineert ze met een stageplek bij KPC Groep. Vóór de coronatijd interviewde Mona een aantal jongeren in het praktijkonderwijs en vso. Mona sprak met hen over hun leermomenten, de resultaten die ze boeken en hun toekomstplannen. Ook kwamen in deze persoonlijke gesprekken de obstakels aan de orde  waarmee jongeren
soms te maken hebben. Mona: “Ik kende de wereld van het praktijkonderwijs en het vso nog niet. Door deze gesprekken weet ik één ding zeker: deze jongeren worden nog te vaak onderschat door de samenleving. Juist deze doelgroep moet meer kansen krijgen. Ze hebben nu nog vaak een zwakke plek op de arbeidsmarkt en kunnen veel meer dan de maatschappij denkt.”

Doorzetters

“Ik kijk terug op een hele mooie serie gesprekken. Het was natuurlijk best spannend voor de meiden en jongens waarmee ik sprak. Maar ze kwamen al snel ‘in de flow’ en het ijs was zo gebroken. Ik ben echt verrast door de ambities die ze uitspraken. Ze durven ondanks hun leerproblemen groot te denken en laten zich niet leiden door beperkingen. Het zijn echte doorzetters! Het SVA-examen is voor hen natuurlijk een superspannend moment. Ze ervaren dan dat ze echt iets hebben bereikt, en dat maakt hen maar ook hun ouders, broers en zussen en vrienden trots.”

De verhalenbundel ‘Durven, dromen én doen’ kun je hier downloaden.