“Dit stagebedrijf gaf deze parel echt een kans om te schitteren”

“Leerling van praktijkschool Accent Capelle slaagde vanmorgen voor zijn praktijkexamen SVA2 autotechniek bij zijn stagebedrijf D. Spek. Wat heb ik toch een mooie job als examinator bij Scholing voor Arbeid.” Dit was de tekst van een post die Carolus de Jong plaatste op LinkedIn. En dat maakte ons nieuwsgierig om in het verhaal dat hierachter zit te duiken.

Tussen het lesgeven door heeft Herman Pikaart, praktijkdocent mobiliteit van Accent Praktijkonderwijs Capelle, even een kort moment. De leerling die met succes zijn SVA2 examen behaalde heet Thijmen Stravers, laat Herman via de telefoon weten. “SVA1 Autotechniek deed Thijmen met twee vingers in zijn neus. Hij is echt geschikt voor de autotechniek. Dat zag ik al meteen.”

Bijna twee jaar heeft Thijmen stagegelopen bij autobedrijf D. Spek in Ouderkerk aan de IJssel; vertelt Herman. “Een hele fijn stagebedrijf. Ze geven deze jongeren echt een kans en leerlingen worden er goed begeleid. Ook zij zagen dat Thijmen veel in zijn mars had. Ze gaven hem vertrouwen om ook eens verder te gaan dan wat voor SVA2 nodig is. Daarom heeft Thijmen bij zijn SVA2 certificaat ook een bijlage gekregen die laat zien dat hij nog meer in huis heeft. Om eerlijk te zijn: Thijmen is echt een pareltje onder onze leerlingen. En hij heeft dit echt allemaal zelf gedaan! En door dit stagebedrijf heeft hij nog meer kunnen schitteren.”

Niet alleen bij mobiliteit maar ook bij hout en metaal werkt Accent Capelle met SVA. Herman: “Dat geeft ook houvast aan de leerlingen en maakt het ook makkelijk om over te stappen van het een naar het ander. De SVA-methodiek zorgt ervoor dat we een rode draad hebben in onze leerlijnen. We zijn blij dat we in SVA een methode hebben gevonden die we als school kunnen doorlopen in de praktijkvakken.”

“Of examens voor mij spannende momenten zijn? Nou eigenlijk niet. Als ik bij het SVA-examenbureau leerlingen aanmeld, dan weet ik dat ze het kunnen. Ik zal nooit iemand op examen laten gaan die er weinig van bakt. Ik weet dat het examen haalbaar moet zijn voor de leerling.”