Docententraining ‘Allround sign monteur’ op de TAC Academy

“Het is gewoon top!”

Autotechniek, fietstechniek, auto schoonmaken. En als nieuwe loot aan de stam: allround signing. Deze vier SVA-docententrainingen vinden plaats op de TAC Academy. We namen een kijkje achter de schermen.

Gelegen aan de rand van Waalwijk en makkelijk bereikbaar via de snelweg ligt de TAC Academy. Van oorsprong richtte de TAC Academy zich op de automotive branche met onder meer autoreparatie opleidingen. Anno 2021 gaat achter de deuren een opleidingscentrum schuil met een breed spectrum aan praktijktrainingen.

Onder de TAC Academy staat de handtekening van de familie Biesheuvel met Henk Biesheuvel als ‘founding father’. Dochter Chanel, verantwoordelijk voor onder meer de pr en marketing, neemt de tijd voor een rondleiding en loodst het bezoek met een stralend gezicht door het alleen al door zijn omvang imposante opleidingscentrum. Die trots is terecht. De technische faciliteiten en de verschillende trainingsruimtes zijn ‘state-of-the-art’ en ademen kwaliteit en onmiskenbaar liefde voor technische vakopleidingen. Voor de cursist moet dit voelen alsof er een rode loper is uitgelegd.

Samenwerking TAC Academy en SVA

Sinds 2017 werken de TAC Academy en SVA samen en is het opleidingscentrum de locatie voor vier technische SVA-docententrainingen:  autotechniek, fietstechniek, auto schoonmaken en sinds kort allround signing. We ontmoeten in de lunchruimte de techniekdocenten Mark Kartodikromo en Umut Zevfi. Beiden zijn werkzaam op de vso-afdeling van scholengemeenschap Harreveld (onderdeel van de Aloysius Stichting). Vandaag sluiten ze de driedaagse SVA-docententraining allround sign monteur af. Een nieuwe training in het SVA-aanbod. Onder leiding van trainer/instructeur Carlo Smits zijn beide praktijkleraren ingewijd in de wereld van signing. Een vakgebied dat Carlo als ‘hot’ typeert. Signing omvat tegenwoordig zo veel meer dan het beletteren van auto’s. Tal van oppervlakten kunnen met folie beplakt worden en een nieuwe uitstraling of een tweede leven krijgen: auto’s, fietsen, scooters, maar ook meubels, keukens en wanden. “Wrapping is echt ‘booming’ in de markt. Ik kom bij heel veel sign-en wrapbedrijven en ze zijn constant op zoek naar mensen. Er is echt een tekort aan handen”, vertelt Carlo over de arbeidsmarktmogelijkheden.


Interesse van leerlingen

Deelnemers SVA-docententraining signing: Umut Zevfi (links) en Mark Kartodikromo

Mark: “Via een interne mail op school werd ik gewezen op SVA en de docententraining signing. Umut ondersteunt mij bij de vakken op het gebied van motorvoertuigentechniek. We kregen groen licht van de schoolleiding en samen hebben we ons ingeschreven voor deze professionaliseringsdagen. Op onze school willen we onze leerlingen een breed aanbod aanbieden van praktijkvakken en de kans geven certificaten te halen. Dat is heel belangrijk voor hun motivatie en zelfvertrouwen. In de uitstroomrichting techniek hadden we al motorvoertuigentechniek en opleidingen voor heftruck, lassen en de veiligheidsopleiding VCA. Daar gaat nu dus signing bijkomen.” “Signing en wrapping van bijvoorbeeld auto’s en scooters; dat zijn werkzaamheden waarin onze leerlingen zeker interesse in hebben”, vult Umut aan. “Het is voor hen echt stoer om bijvoorbeeld een auto te wrappen. Het triggert hen.”

Docentenopleider Carlo Smits merkt in de pauze op dat Mark en Umut snelle leerlingen zijn. “Ze pikken de techniek goed op en zetten de folie ook om lastigere vormen heen. In deze driedaagse training is een goede basis gelegd. Voordeel is dat we hier in kleine groepen werken en ik zo veel persoonlijke aandacht kan geven aan de deelnemer. En als ze straks terug in school nog vragen hebben, kunnen ze me altijd bellen of mailen.”


Snel implementeren op school

Na de training, die plaatsvond op drie achtereenvolgende maandagen, verzorgt Tom Koot, projectleider techniek van SVA, een korte presentatie voor de deelnemende docenten over de methodiek van SVA. Hij gaat in op onderwerpen als de verschillen tussen SVA1 en SVA2, het werken met certificeringsboeken, de proeven van vaardigheden voor signing en de voorbereiding van leerlingen op het SVA-examen. Ook krijgen de docenten een inkijkje in de examenportal.

Voordat Mark weer in de auto stapt terug naar huis in de Achterhoek, blikt de techniekdocent enthousiast terug op de driedaagse docententraining. “Hier is alles aanwezig wat nodig is om te kunnen leren. Je hebt alles onder één dak. Ik was helemaal verbaasd toen ik op de TAC Academy binnenkwam en wat ik hier zag aan opleidingen, mogelijkheden en materialen. Het is gewoon top! Umut en ik gaan signing zeker een plek geven in ons techniekaanbod. Een aantal leerlingen weet al dat we signing gaan opzetten op onze school. Ze zijn heel nieuwsgierig. We gaan dit heel snel implementeren.”


Op 5 april 2022 start een nieuwe editie van de SVA-docententraining allround sign monteur op de TAC Academy.
Voor meer informatie:
https://scholingvoorarbeid.nl/trainingen/nieuw-docententraining-allround-sign-monteur-de-basis/