Docententraining Basisvaardigheden metaal

Op 31 maart start de docententraining ‘werken in de metaal’. Een praktijkgerichte training voor die docenten die zich de vaardigheden eigen willen maken die nodig zijn voor de SVA certificering werken in de metaal. De training wordt verzorgd door Tom Koot en Wito Bongers. Trainingslocatie: TPC Doetinchem.

Wito komt zelf van oorsprong uit het praktijkonderwijs waar hij jarenlang als vakdocent techniek werkzaam was. Hij constateert dat veel docenten op zoek zijn naar handvatten in de technische vakken. “Je ziet in het praktijkonderwijs een behoorlijke uitstroom van ‘techneuten’ die met pensioen gaan. Ze hebben vaak op basis van hun persoonlijke ervaringen vakkennis lessen metaaltechniek gegeven. Tegelijkertijd zie ik de behoefte om meer methodisch te gaan werken en vanuit leerlijnen. Die behoefte is er sterk vanuit docenten met een niet-technische achtergrond. Op de docententraining metaaltechniek reik ik ze concrete handvatten aan om op methodische wijze lessen te geven. Hierdoor kunnen ze hun leerlingen voldoende kennis aanreiken en kunnen ze leerlingen werkstukken laten maken.”

TPC Doetinchem

De docententraining wordt verzorgd op Techniek Praktijk Centrum Doetinchem. Wito zelf is hier de drijvende kracht achter. Op het TPC, dat inmiddels 15 jaar bestaat, krijgen jongeren die om uiteenlopende redenen zijn vastgelopen op maat gesneden begeleiding naar een passende werkomgeving. Wito over de filosofie achter ‘zijn’ TPC. “Ik kijk altijd eerst naar de persoon en naar zijn mogelijkheden. En vervolgens naar wat voor werk en bedrijf bij hem past. Mijn drijfveer? Ik vind dat deze jongeren een toekomst verdienen. Het TPC geeft structuur en biedt hulp bij het vinden van vastigheid. Het risico is dat ze anders heen en weer geslingerd worden tussen uitzendbureaus en zorgorganisaties.

Oplossingen

Voor SVA is Wito behalve als docententrainer ook in touw als examinator Werken in de metaal. In die hoedanigheid komt hij op veel scholen en merkt hij dat de behoefte aan handvatten groot is onder nieuwe docenten die aan de slag willen met techniek. “Ik vind dat SVA hier prima oplossingen voor heeft. En het is mooi dat ik met mijn jarenlange ervaring een bijdrage kan leveren en docenten op weg kan helpen die werken in de metaal willen gaan verzorgen.”

Meer informatie over de docententraining