“Echt een heel mooie combinatie: opleiden en examineren”

“Is dat ook niet iets voor jou; examineren voor SVA?” Deze vraag kreeg Maurice Smits voorgelegd van John Melsen die op zijn school examineerde. Het balletje ging rollen en na een keer meedraaien besloot Maurice in te stappen bij SVA als examinator. “Het is goed te combineren met mijn andere werk. Als examinator vergroot je je wereld met nieuwe mensen en contacten. Daar word je alleen maar beter van.”

Bijna twintig jaar lang maakte Maurice carrière als kok in de betere restaurants in Venlo en omgeving en behaalde hij tal van diploma’s. Daarna koos hij voor het onderwijs en studeerde hij in deeltijd aan de lerarenopleiding  consumptieve technieken. Maurice liep stage en ging invalwerk doen op praktijkschool Het Wildveld in Venlo (onderdeel van onderwijsgroep Buitengewoon). “Van deze doelgroep had ik nog nooit gehoord. Binnen één week was ik verkocht. Het is fantastisch dat je iets kunt betekenen voor jongeren die moeilijk kunnen leren en hen voorbereidt op een plek in de samenleving en de arbeidsmarkt. Ik heb een klik met deze doelgroep. Ik ben van nature ongeduldig. Het moet snel, snel, snel. Zo werkt het ook in de keuken. Ik heb een andere kant van mezelf ontdekt. Ik wist niet dat ik dat geduld en die rust in me had. Ik sta nu al 18 jaar voor de klas.”

Streng én rechtvaardig

Veelzijdigheid is troef in het geval van Maurice. Drie dagen per week is hij werkzaam op Het Wildveld als vakdocent. Dit combineert hij met een eigen onderneming. Maurice heeft een cateringbedrijf met kookstudio. Dit werk speelt zich vooral af in de avonduren. Sinds vorig schooljaar is Maurice ook als examinator voor SVA actief. Hij examineert de branchegerichte opleidingen werken in de bakkerij, werken in de keuken en werken in de bediening. “Wat mij typeert? Ik ben streng én rechtvaardig. Dat zeggen ook mijn eigen leerlingen over mij op school. Als ik examineer weet ik dat de leerlingen het kunnen. Dat zeg ik ook tegen hen. ‘Want anders had jullie docent je niet voor het examen aangemeld. Laat het ook zien’, houd ik dan tegen hen aan. Waar ik sterk op let is naast de uitvoering van de opdracht of ze de juiste beroepshouding hebben.” Zeker in de horeca die momenteel ook nog eens gebukt gaat onder een sterke personeelskrapte liggen er prima kansen om aan de slag te gaan, weet Maurice. In horecazaken komt Maurice dan ook regelmatig oud-leerlingen tegen. “Van een aantal leerlingen weet ik dat ze assisterend of zelfstandig werkend kok zijn. Ik ken zelfs een chef-kok die afkomstig is van onze school.”

Dubbelrol

Als vakdocent wil Maurice ook zelf blijven leren en zich open stellen voor nieuwe ideeën. Het werk als examinator helpt daar zeker bij, vertelt hij. “Ik kom op scholen in heel het land. Ook op vso-scholen. Je ontmoet nieuwe mensen en leert elke dag. Wat me ook opvalt, en dat had ik nooit zo verwacht, is dat er eigenlijk geen verschillen zijn tussen leerlingen boven en beneden de grote rivieren. Het zijn dezelfde leerlingen met dezelfde uitdagingen en problemen. En ze benaderen mij allemaal met dezelfde correctheid. Ze spreken me overal met ‘u’ aan bijvoorbeeld. Met mijn werk voor SVA heb ik een dubbelrol gekregen. Ik leid leerlingen op en laat ze examineren. En examineer nu ook zelf op andere scholen. Dat is echt een heel waardevolle en leerzame combinatie.”

Succeservaringen

Leerlingen vertrouwen geven en hun geleidelijk meer verantwoordelijkheid geven. Dat is in de ogen van Maurice onmisbaar om jongeren verder te brengen. “Ik ben zelf erg van: ‘je bent zelf verantwoordelijk voor wat je doet’. Maar als je die verantwoordelijk niet krijgt, kun je ’t nooit leren.” Het is voor de jongeren in het praktijkonderwijs en vso van niet te onderschatten belang dat ze succeservaringen opdoen, weet Maurice. Hij zoomt in op een van de eerste examens die Maurice voor SVA afnam, een examen op praktijkschool Helmond. “Alexandra was de eerste leerling op die school die het SVA2 examen haalde. Een geweldig moment voor de leerling én voor de school.


Wil je ook examineren voor SVA?

Bekijk hier de informatie

https://scholingvoorarbeid.nl/examens/examinatoren-gezocht/