Een nieuw gezicht bij SVA/KPC: Fidan Özdemir

Het was een kans die ze niet aan zich voorbij wilde laten gaan. Fidan Özdemir versterkt vanaf 1 januari het team SVA en wordt sectorcoördinator Handel/Economie & Groen.

De vorige werkplek van Fidan was bij Praktijkonderwijs Zutphen. “Als stagiaire van de PABO had ik een snuffelstage op deze school en kon ik daar lio (leraar in opleiding, red.) worden. Dat is toen overgegaan in een vast contract. Ik kende het praktijkonderwijs eigenlijk niet. Maar na één dag was ik al verkocht. Het is geweldig om voor en met deze doelgroep te werken. Als je een goede band hebt, kun je zoveel bereiken. Heel belangrijk is dat de leerling ervaart dat je niet boven hem, maar naast hem staat. Dat ze ervaren dat ze erbij horen en voelen dat ze gewaardeerd worden.”

Breed inzetbaar

Binnen Praktijkonderwijs Zutphen is Fidan de afgelopen jaren op een breed vlak actief geweest als docent AVO-vakken, als mentor en als stagebegeleider. Ook heeft ze meegeholpen bij het vormgeven van de gesprekkencyclus en coachte ze collega-docenten bij het formuleren van leerdoelen. Bovendien maakte ze deel uit van de werkgroep onderwijs en was ze onder meer betrokken bij het up-to-date houden van methodes.

Bekend met SVA

Na 14 jaar Praktijkonderwijs Zutphen en met haar Master Onderwijswetenschappen bijna op zak, vond Fidan de tijd rijp voor een nieuwe uitdaging. Uitgerekend op dat moment kreeg ze een vacature bij KPC Groep/SVA onder ogen. Met succes solliciteerde ze en op 1 januari gaat ze van start.  “Ik las de advertentie en dacht meteen: mijn studie, mijn ervaring en mijn passie voor deze doelgroep komen hier mooi in samen.”

SVA is voor Fidan zeker geen onbeschreven blad. Binnen Praktijkonderwijs Zutphen wordt al sinds jaar en dag gewerkt met de programma’s van SVA. “SVA helpt je als school doelen te bepalen voor de praktijkvakken. En aan de hand daarvan kun je lesstof vormgeven. En voor de leerling is het natuurlijk hartstikke belangrijk dat hij certificaten kan behalen. Ook sluit SVA goed aan bij wat het werkveld vraagt en kun je er mooie leerlijnen mee opzetten.”

“Meer nodig dan een warm hart”

Fidan kijkt uit naar het nieuwe jaar. Op 1 januari gaat ze officieel van start. De afgelopen weken keek ze al mee in de keuken van KPC/SVA met haar nieuwe collega’s Mandy Ankersmit, Tom Koot en Diane van der Voorn. “Ik ga nu voor en met het onderwijs werken voor scholen in het VSO en praktijkonderwijs. Naast mijn werk voor SVA – ik ga ook docententrainingen doen – ga ik als adviseur voor KPC aan de slag. De organisatie van het onderwijs en arbeidstoeleiding zijn belangrijke factoren in het VSO en Praktijkonderwijs. Om deze doelgroep te laten floreren is meer nodig dan een warm hart. Zoals goed klassenmanagement, effectieve instructie met het DI-Model, maar ook bijvoorbeeld het contact met stagebedrijven. Het hele plaatje rondom de leerling moet goed zijn: pedagogisch, didactisch en organisatorisch. Daar wil ik graag aan bijdragen!”