“Een SVA-examen is óók emotie”

Edwin Bruil komt oorspronkelijk uit de supermarktwereld. Hij werkt als praktijkinstructeur bij Het Prisma (onderdeel van de Onderwijsspecialisten). Daarnaast is Edwin examinator voor SVA.

“Die combinatie zorgt voor variatie in mijn werk en dat bevalt me erg goed’, vertelt Edwin via de telefoon. “Als examinator heb ik uiteraard een andere rol dan als docent. Ik heb respect voor de leerling én de leraar. Er gaat een heel proces aan vooraf voordat een leerling op het vereiste niveau is om het SVA-examen aan te vragen. Voor veel leerlingen voelt het op examen gaan als een vorm van beloning. Als een heel bijzonder moment. Vergeet ook niet dat sommige leerlingen vroeger niet aan de Cito-toets hebben deelgenomen. Een examen is ook een stukje emotie. Natuurlijk gun je elke leerling het certificaat, maar je moet objectief blijven. Als ’t er niet inzit, dan moet ik de leerling laten zakken.”

Wisselwerking

Als examinator werken in de winkel en werken in de supermarkt komt Edwin op tal van vso- en pro-scholen en bij stagebedrijven. Vanaf eind april breekt voor hem een drukke periode aan die duurt tot en met juli. “Omdat ik op zoveel scholen kom, zie ik ook hoe creatief docenten soms zijn om hun leerlingen te ondersteunen in hun leerproces. Omgekeerd kan ik ze ook met mijn ervaring soms verder op weg helpen met tips. Een mooie wisselwerking dus.”

Docententraining

Naast SVA-examinator is Edwin ook voor SVA in touw als docententrainer. Op 22 april verzorgt hij de docententraining Werken in de winkel. Dit in samenwerking met Mandy Ankersmit. “Een perfecte samenwerking heb ik met haar. Het is elke training weer fijn om kennis over te dragen en andere docenten op weg te helpen.”

Heb je ook belangstelling als praktijkdocent om naast je werk SVA-examinator te worden? Stuur dan je CV naar het SVA-examenbureau t.a.v. Sandra de Goey.