Eerste SVA-examens op het Bouwcollege Wielewaal Rotterdam

Mooi nieuws! Het Bouwcollege Wielewaal is dé leerwerkplek van de bouwsector in de wijk Wielewaal in Rotterdam Zuid. Het resultaat van een unieke krachtenbundeling en samenwerking van praktijkscholen in Rotterdam, meerdere bouwbedrijven, BPD Bouwfonds Gebiedsontwikkeling, woningcorporatie Woonstad Rotterdam en Learn2Work. Het Bouwcollege heeft ervoor gekozen te gaan werken met SVA Werken in de bouw. Op 25 juni gaan de eerste SVA1-examens plaatsvinden.

Het SVA-programma Werken in de Bouw is in de afgelopen periode ontwikkeld mede in samenwerking met Jordi Schoeber. Hij heeft een achtergrond in het Rotterdamse praktijkonderwijs en werkt tegenwoordig als docent techniek op het Corlaer College in Nijkerk. Jordi is onder de indruk van de mogelijkheden die de tweejarige leeromgeving van het Bouwcollege biedt en het samenspel tussen praktijkonderwijs en bouwbedrijven.

Het Bouwcollege

De leerlingen van het Bouwcollege zijn tussen de 16 en 18 jaar en volgen praktijkonderwijs. Op het Bouwcollege leren deze jongeren het vak van de vakmensen op de bouwplaats en krijgen de leerlingen groepsgewijs praktijk- en theorievakken.

De deelnemende Rotterdamse praktijkscholen leveren vakdocenten en de bedrijven zorgen voor vakmensen die hun vak kunnen overbrengen. De leerlingen volgen lessen bij het Bouwcollege en lopen daarnaast 2 dagen per week stage op een bouwplaats van een van de deelnemende bouwbedrijven onder begeleiding van een vakman/-vrouw. Daar leren ze juist die vaardigheden die deze bedrijven nodig hebben. Na hun stage kunnen de leerlingen gelijk bij een van de bouwbedrijven aan het werk. Hierdoor hebben ze een grotere kans op een toekomst in de bouw.

SVA Werken in de Bouw

SVA Werken in de Bouw richt zich op assisterende werkzaamheden in de bouw- en afwerkbranche als het maken van houten bekistingen, het maken van een eenvoudig platdak, vloerafwerking en het werken met boormachines en lijnlasers. Jordi: “Laatst was ik op het Bouwcollege en zag ik met eigen ogen hoe leren in de praktijk er uitziet. Een leermeester van bouwbedrijf Van Wijnen oefende met leerlingen het leggen van dakpannen.”

Handvatten

Jordi, als examinator verbonden aan SVA: “Met SVA krijgen de leerlingen zoveel mogelijk handvatten mee om aan de slag te gaan bij een bedrijf. Daar kunnen ze hun verdere vakvaardigheden ontwikkelen. Bouwbedrijven zitten echt te springen om mensen. Voor praktijkschoolleerlingen liggen er zeker mogelijkheden, hier in de regio Rotterdam maar ook in veel andere regio’s in ons land.”

Voor SVA Werken in de Bouw is inmiddels een docententraining ontwikkeld. Komend schooljaar gaat deze van start. De data verschijnen binnenkort op de SVA website.