Goed nieuws! Twee gloednieuwe docententrainingen

En weer zijn nieuwe docententrainingen toegevoegd aan het SVA-aanbod: werken met bloemen én werken in de bediening. Dit najaar gaan ze van start.

Fidan Özdemir, SVA-sectorcoördinator groen en economie & handel, geeft een toelichting op de gloednieuwe trainingen. “We merkten dat er in het veld veel vraag was naar deze opleidingen. In de persoon van Marleen Wilbrink hebben we een ervaren vakdocent gevonden die in Utrecht de docententraining Werken met bloemen gaat verzorgen. Jacco van der Stel gaat de training werken in de bediening doen. Heel mooi is dat we deze docententraining kunnen gaan houden in een restaurant in Lelystad.”

Docententrainingen

De docententraining richt zich op docenten die een snelle introductie nodig hebben in het vakgebied. De trainers behandelen de praktische vaardigheden, staan stil bij de bijbehorende theorie en laten zien hoe de deelnemende docenten straks op hun eigen school met de leerlingen aan de slag kunnen. Ze gaan in op zaken als: hoe zien de vaardigheden eruit? Hoe oefen je dit met leerlingen? Maar ook geven ze tips voor de inrichting van de praktijklokalen. Voor beide nieuwe programma’s zijn certificeringsboeken beschikbaar.

Op de docententrainingen belicht Fidan hoe je SVA inbedt in je onderwijs en gaat ze in op het werken met proeven van vaardigheden. “Deze beschrijven wat de leerling aan het eind van het traject moet kunnen laten zien en zijn te beschouwen als ‘eindtermen’.”

“Voor de volle 100%”

Sinds een half jaar versterkt Fidan de gelederen van SVA. “Bij docententrainingen valt me steeds op hoe leergierig docenten zijn. Ze willen echt iets voor hun leerlingen betekenen. Ze gaan er voor de volle 100% voor. Ik raad docenten die willen gaan werken met SVA werken met bloemen en werken in de bediening aan deze nieuwe trainingen te volgen. Zo voorkom je dat vaardigheden op een verkeerde manier aangeleerd worden en als je straks een examen aanvraagt de examinator ziet dat de leerling de vaardigheden niet goed beheerst. De leerling is dan de dupe en dat wil je natuurlijk niet.”