“Het vooruitzicht van op examen gaan is een stimulans voor leerlingen”

Arianne ten Cate stuurt binnen de afdeling praktijkonderwijs van CSG De Goudse Waarden de branchegerichte opleidingen aan. “Het vooruitzicht van op examen gaan is een grote stimulans voor onze leerlingen. Het geeft hun motivatie een echte ‘boost’.”

Als vakdocent verkoop & retail werkt Arianne al jaren met SVA1. “SVA geeft houvast. Ik werk hier met ‘werken in de winkel’. Je kunt gericht aan doelen werken. Er zitten ook keuzedelen in. Dit jaar doe ik het onderdeel kassa erbij. Eigenlijk is dat een onderdeel van SVA2, maar zo kunnen ze laten zien dat ze de kassa gebruiken.”

Op de praktijkschool van Arianne is een winkel ingericht waar haar leerlingen zich voorbereiden op het examen. Deze zomer gaan verschillende leerlingen op. “Het is heel waardevol dat de leerlingen een examenmoment hebben en dat iemand van buiten de school het examen komt afnemen dat zorgt voor een certificaat.

SVA breder inzetten

Voor de stages van de leerlingen bij winkelbedrijven als Albert Heijn, Jumbo, Zeeman en Kruidvat maakt Arianne gebruik van praktijkverklaringen. Ze overweegt in de toekomst te gaan werken met SVA2. Binnen haar school gaan naast verkoop & retail ook andere branches gebruik maken van SVA. “Ik stuur hier binnen het praktijkonderwijs het branchegericht opleiden aan. De directie heeft aangegeven dat het goed zou zijn om SVA breder te trekken. Ik ben met mijn collega’s van de andere branches inmiddels aan tafel gegaan en die willen SVA graag gaan oppakken voor horeca, zorg en welzijn en voor autotechniek. Met mijn ervaring maak ik ze graag wegwijs.”

Examens in juni

Eind juni gaan 9 leerlingen van Arianne op voor het SVA1 examen Werken in de winkel. “De afgelopen jaren zijn de examens bijna allemaal succesvol verlopen voor de leerlingen. Ze kunnen laten zien wat ze kunnen. Ik word er zelf ook blij van. En van de uitreiking van de certificaten maken we een feestelijk moment zodat ook alle andere leerlingen ervaren: hier heb je echt iets aan.”