Je moet als examinator gevoel hebben voor deze jongeren

Door de groei van het aantal examens was het een drukke tijd voor onze examinatoren.

Frans Janson is ongeveer 10 jaar actief als examinator voor SVA. Hij examineert onder meer opleidingen als werken in de keuken, schoonmaken, werken in de winkel en werken in de metaal. Vóór zijn pensionering was Frans werkzaam in de technische branche.
Frans examineerde in de afgelopen periode 195 leerlingen. “Mijn insteek als ik leerlingen moet beoordelen is: ‘Als ik zelf een bedrijf zou hebben, zou ik dan deze leerling willen aannemen? Ik moet als onafhankelijke examinator beoordelen: ‘Zit het erin?’ Het is voor leerlingen de eerste keer dat ze op examen gaan. Uiteraard betekent dit dat ze gespannen zijn. Je moet als examinator gevoel hebben voor de leerlingen en goed met ze kunnen omgaan. Én improvisatievermogen hebben. Het gaat er niet om het examen af te raffelen. Je komt soms leerlingen tegen die door de spanning dicht klappen. Mijn taak is dan om zo’n leerling toch op een goede manier door het examen te loodsen. Ik help dan de leerling zich te herpakken.”

Feestje

“De SVA-1 en SVA-2 certificaten zijn heel belangrijk voor deze jongeren. Dankzij deze certificaten kunnen ze laten zien wat ze in huis hebben. Dat is ongelooflijk belangrijk voor hun eigenwaarde. De uitreiking van de certificaten is daarom terecht reden op school voor een mooie feestelijke bijeenkomst samen met familieleden en vrienden.”

Schoonmaakbranche

Ook Ben Stoker examineert voor SVA. Vóór zijn pensionering was hij parttime-docent bij SVS-opleidingen, de vakopleider voor de schoonmaakbranche en de facilitaire dienstverlening. “Hoe ik als examinator bij SVA ben terecht gekomen? Ik was met pensioen, had tijd en wilde iets zinvols gaan oppakken. Ik kende deze doelgroep eigenlijk al. Vóór mijn pensionering verzorgde ik naast SVS diverse branchegerichte opleidingen aan bedrijven en organisaties waaronder scholen voor praktijkonderwijs en sociale werkplaatsen.

Schakel

SVA is voor jongeren in het praktijkonderwijs en vso een belangrijke schakel op weg naar een plaats op de arbeidsmarkt en de samenleving, vertelt Ben. “Zeker de schoonmaakbranche biedt voor hen goede mogelijkheden. Persoonlijk vind ik dat deze jongeren soms onderschat worden door werkgevers. Met goede begeleiding en in een positieve omgeving kunnen ze ver komen. Als ik bijvoorbeeld zie bij het SVA-2 examen schoonmaak hoe zelfstandig ze al werken. Dan ervaar ik dat ze het echt aan kunnen.”

Leren door doen

Afgelopen zomer nam Ben ca. 240 examens af. Een klein percentage van de leerlingen zakte. Ben: “Deze leerlingen leren vanuit het doen en vanuit de praktijk. Door oefening ontwikkelen ze vaardigheden. Stageplekken zijn heel belangrijk voor hun leerproces. Het doel is dat ook deze jongeren aan de bak kunnen komen en zo zin kunne geven aan hun leven. En ik weet dat als ze ergens werken, ze er helemaal voor gaan. Het bedrijf waar ze dan werken wordt echt ‘hun’ bedrijf.’
Vanwege de groei van SVA zijn we doorlopend op zoek naar nieuwe examinatoren. Heeft u interesse om actief te worden als examinator of docentopleider? Mail dan uw cv naar Sandra de Goey: s.degoey@kpcgroep.nl. Wij maken vervolgens met u een afspraak voor een kennismakingsgesprek.