Mandy Ankersmit over de nieuwe certificeringstrajecten

SVA heeft twee nieuwe certificeringstrajecten ontwikkeld: Werken in de fastservice en Werken in een tuincentrum. Mandy Ankersmit geeft nadere toelichting.

Mandy: “We merkten vanuit scholen dat leerlingen stageplaatsen hadden en konden uitstromen naar deze werkplekken. Maar tot dusverre konden wij hen geen echt passende trajecten aanbieden. Er was dus een behoefte bij scholen. Daarom vonden we dat er een gepaste certificering voor deze twee trajecten moest komen.”

Daarin is dus inmiddels voorzien. Bij het ontwikkelen van het traject Werken in de fastservice heeft SVA hulp gehad van een McDonalds-filiaal. Met een kleine aanpassing in de proeven van vaardigheid, zijn de werkzaamheden uiteraard ook bij andere ketens uit te voeren, laat Mandy weten. “Bij fastservice gaat het erom dat gasten verwachten dat de service correct en snel is en dat de verblijfsduur van gasten relatief kort is. Producten die worden aangeboden zijn vaak al voorbewerkt, waardoor de uitgifte snel kan plaatsvinden.”

 Werkveld geconsulteerd

Ook bij de ontwikkeling van werken in het tuincentrum is het werkveld geconsulteerd. Mandy: “Met een collega van ‘SamenTop’  (een organisatie die werkt met SVA, red.) zijn we bij ‘AVRI Bloem- en Tuincentrum’ geweest om alle werkzaamheden door te nemen.”

Wat opvalt is dat er geen SVA1 is voor deze nieuwe SVA-programma’s. Waarom eigenlijk niet? Mandy: “Deze trajecten zijn echt bedoeld om op de stageplaatsen uit te voeren. Bij SVA1 kunnen de werkzaamheden nog allemaal op school aangeleerd worden. Bij deze certificeringen is het de bedoeling dat de leerlingen kunnen werken volgens de richtlijnen van het bedrijf.”