Meekijken over de schouders van examinator Carolus de Jong

Het aantal scholen dat werkt met SVA groeit gestaag. Het is dan ook al wekenlang spitsuur op het examenbureau. Overal in het land nemen SVA-examinatoren examens af, onder wie Carolus de Jong. Sinds 2016 examineert de vakdocent techniek van praktijkschool de Noordhoek voor SVA.

Over Carolus’ schouder mogen we even meekijken. We zijn in het Noord-Limburgse Heijen bij Hopmans Auto- en Bandentechniek. Deze ochtend neemt Carolus het SVA2-examen Basisvaardigheden autotechniek af bij Ali, vijfdejaars leerling van het Pro College Nijmegen. Na een stage van twee jaar bij Hopmans moet Ali zijn kennis en kunde in de praktijk toepassen onder de ogen van een externe beoordelaar. Carolus: “Ik ga straks kijken of Ali de proeven beheerst, zoals wielen wisselen, banden monteren, balanceren en de wielen terug plaatsen op de auto. Ook wil ik weten of Ali klantgericht is en wat voor adviezen hij geeft aan een klant en hoe hij dat communiceert, de werknemersvaardigheden dus.”

Van links naar rechts: examinator Carolus de Jong, Ali en Erwin Stroecken van PrO College Nijmegen.

Ali’s droom: automonteur worden

Bij het SVA2-examen in Heijen is ook aanwezig Erwin Stroecken, trajectcoach van het Pro College Nijmegen. “Ik begeleid leerlingen als Ali naar stage en werk en zoek een passende plek uit. Ali gaf heel duidelijk aan dat hij graag automonteur wil worden en graag in de buurt van zijn woonplaats Gennep stage wilde lopen. De eerste garage waarmee ik belde was Hopmans en hij kon hier meteen terecht. Dat was ook fijn, want ze hebben in dit bedrijf meerdere takken van sport en dit is hierdoor een uitdagende leerplek voor Ali. Wilbert Hopmans, directeur-eigenaar van het bedrijf, beaamt dit. “Waarom ik jongeren hier een stageplek bied? Ik wil jongeren de kans bieden een vak te leren én het biedt ons bedrijf mogelijkheden om mogelijk nieuwe medewerkers in huis te halen. Heel belangrijk gezien de personeelskrapte op de arbeidsmarkt. Ali verdient die kans om te leren en die krijgt hij hier. Toen ik Ali leerde kennen, voelde ik zijn enthousiasme en passie. Ali wil automonteur worden. Dat wil hij en dat kan ie. Hij was bijna 16 toen hij hier kwam. In de afgelopen twee jaar heeft hij zich sterk ontwikkeld op allerlei gebieden. Hij is heel handig in sleutelen. Zo heeft hij in zijn eigen auto de aandrijfashoezen vervangen en de stabilisatorstangen. Dadelijk moet hij, tijdens het examen, zijn eigen auto gaan uitlijnen als een van de opdrachten.”

 

Wilbert Hopmans, rechts op de foto: “Je voelt de passie en het enthousiasme van Ali.”

‘Kers op de taart’

Opvallend rustig en zelfverzekerd voert Ali de examenopdrachten uit en beantwoordt hij de vragen van Carolus. Van examenkoorts is geen sprake. Na het examen is Carolus vol lof over wat Ali heeft laten zien en het niveau dat hij bereikt heeft op zijn stage. Deze leerling slaagt met vlag en wimpel. Blij neemt Ali kennis van de uitslag en de toelichting van Carolus. Vanwege het positieve resultaat en het Suikerfeest trakteert Ali iedereen op  baklava. Hoe nu verder? Welke stap gaat Ali nu verder zetten? Ali is er nog niet helemaal uit, laat hij weten. Mogelijk gaat hij verder op het MBO. Hij gaat er goed verder over nadenken. Erwin: “Het mooie van SVA is dat leerlingen de kans krijgen te stapelen en branchecertificaten kunnen halen. Ook als je geen vervolgopleiding gaat doen, dan kun je op papier aantonen dat je werkervaring hebt en de kennis en kunde in het vakgebied, in het geval van Ali SVA2 Basisvaardigheden autotechniek.  En zo hebben we ook op het Pro College leerlingen die metaaltechniek doen. Dit examen geeft het certificaat een zwaarte mee. Vergelijk het maar met autorijden. Je moet echt laten zien dat je het kunt. Het mooie is dat Carolus bij Ali ook het SVA1-examen heeft afgenomen. Dit SVA2-examen is de kers op taart.”

Veel in huis

Na het ondertekenen van het SVA2-certificaat is het tijd voor Carolus om verder te gaan. In Nijmegen wacht nog een examenkandidaat van het Pro College die stage heeft gelopen bij een universeel autobedrijf. De opdracht die op hem wacht: het verzorgen van een kleine beurt. Voordat Carolus koers zet naar Nijmegen wil hij nog één ding kwijt: “Vanochtend is het weer eens gebleken. Leerlingen in het praktijkonderwijs en VSO kunnen zoveel meer dan vaak wordt gedacht. Je merkt op een stage dat ze zoveel vaardigheden bezitten. Dat is fantastisch om te zien. Vaak zie ik bij SVA2 dat ze een baan aangeboden krijgen en uitstromen naar werk. Met dit certificaat zijn ze voor een werkgever interessant en kunnen ze aantonen wat ze in huis hebben. Daarom maak ik me zo hard voor SVA.”