Met hart en ziel

José Klerkx is sinds de prille start vanuit verschillende rollen betrokken bij SVA. Met onverminderde energie is ze anno 2022 actief als examinator.

Hoewel gepokt en gemazeld leidt één ding geen twijfel. Haar werk als examinator verricht José bepaald niet op de automatische piloot. Elk examen bereidt ze nauwkeurig voor en mocht er aanleiding zijn, dan pleegt ze vóór haar komst een telefoontje naar de betrokken school. “Bijvoorbeeld bij nieuwe scholen neem ik soms vooraf contact op met de docent. Scholen hebben er recht op dat ik zo goed mogelijk voorbereid ben. Ze doen ook zo enorm hun best om het examen voor hun leerlingen tot een succes te maken. Dat zag je ook in de coronatijd. Alles werd geprobeerd om de lessen waar mogelijk door te laten gaan in kleine groepjes. Docenten en scholen weten hoe belangrijk structuur is voor deze jongeren.”

“Afstand geen probleem”

Als examinator doorkruist José het hele land. “Afstand is voor mij geen probleem. En na het examen neem ik ook de tijd voor een nagesprek. Zo kunnen leerlingen en docenten nog vragen aan me stellen. Ook wil ik graag weten hoe ze mij ervaren hebben, daar leer ik van. Ik doe dit werk nog steeds met veel liefde en plezier. Het aantal examens groeit door. Als sinds de start van SVA examineer ik onder andere bij werken in de schoonmaak, bij werken in de keuken en bij werken in de logistiek.”

Waarde van externe toetsing

“Wat iemand als examinator geschikt maakt? Je moet de doelgroep én de programma’s goed kennen. Je moet consequent zijn én empathie hebben. Ik heb veel respect voor de docenten. Ze moeten welhaast een engelengeduld hebben. Het vergt veel toewijding en betrokkenheid om leerlingen te laten groeien in hun competenties, hun vaardigheden en vaak ook in hun zelfvertrouwen. Het examen is voor hen een hoogtepunt. En ik merk keer op keer dat scholen het ongelooflijk belangrijk vinden dat er externe toetsing plaatsvindt.”