Nieuwe examinator: Yolande Rotteveel Mansveld

“Ik zit kort voor mijn pensioen en dacht: examineren voor SVA dat is leuk en het past bij mij”.  Yolande Rotteveel Mansveld werkt bij STIP, een vso-school in Utrecht. Ze combineert dit sinds een jaar met de rol van SVA-examinator.

“Voor mij is dit een mooie manier om, als ik straks met pensioen ben, zijdelings bij het onderwijs betrokken te blijven. Dat was voor mij ook de motivatie om te reageren op de oproep van SVA naar nieuwe examinatoren. Ik had een prettig gesprek met Mandy Ankersmit en ging meelopen met een paar examinatoren. De begeleiding was prima. Vanaf dit schooljaar ben ik zelf gaan examineren. Ik doe de examens werken in de schoonmaak en werken in de horeca. Een bijkomend effect is dat je als examinator in de keuken kijkt bij andere scholen. Dat is leerzaam en soms steek je dingen op die je ook in je eigen onderwijspraktijk kunt gebruiken.”

‘Boost’

“Op mijn eigen school werken we ook met SVA. We zijn er heel enthousiast over. Je geeft leerlingen echt een ‘boost’ door ze certificaten te laten halen. Dat SVA groeit, dat verbaast me niet. Het voorziet in een behoefte en het aantal certificerende trajecten breidt zich uit. De kracht van SVA? Het geeft structuur en helpt leerlingen kleine stapjes zetten in hun leerproces. En met een certificaat krijgen ze een succeservaring en perspectief op een baan. Ze kunnen aantonen dat ze over een aantal vaardigheden beschikken.”

Zingeving

“Over twee jaar ga ik echt met pensioen. Ik werk nu nog 4 dagen op school en ben dus 1 dag beschikbaar voor SVA als examinator. Ik krijg positieve reacties op school van collega’s. Na mijn pensioen wil ik meer beschikbaar zijn voor SVA.  Als examinator doe je iets betekenisvols. Ik zie het echt als een stuk zingeving. Nu en straks zeker na mijn pensionering.”

Interesse in examineren voor SVA? We gaan graag met je in gesprek.  Stuur je CV naar Sandra de Goey, s.degoey@kpcgroep.nl