PROfessionals 2024: jongeren een podium geven om te ‘shinen’.

Marco Bemelmans is initiatiefnemer van de talentenwedstrijd PROfessionals. De afgelopen 3e editie was een doorslaand succes. Jongeren uit het praktijkonderwijs en vso schitterden op het Elde College in Schijndel bij de landelijke finalewedstrijden in de categorieën keuken, bediening, bakkerij, groen bloem, groen tuin en houttechniek. Ook SVA leverde een bijdrage.

Aan de landelijke finale gingen voorrondes vooraf in Noord – , West – , Zuid – en Oost – Nederland. Marco: “In verband met de landelijke finale van PROfessionals hebben we de samenwerking gezocht met Scholing voor Arbeid. SVA biedt branchegerichte certificeringen die gebaseerd zijn op de landelijke MBO-kwalificatiestructuur. We hebben de finale-opdrachten deels gebaseerd op de Proeven van Vaardigheid van SVA. In samenwerking met SVA zijn daarom ‘PROfessionals certificaten’ uitgereikt aan alle winnaars van de finale.”

‘Shinen’

Lang verhaal kort. Marco is onmiskenbaar, een man met een missie en een enorme ‘drive’. Al jarenlang maakt hij zich op geheel eigen wijze sterk voor jongeren in het Praktijkonderwijs en VSO. “Ze hebben veel talenten in huis en ik wilde hen graag een podium geven om te ‘shinen’. Dat ontbrak. In de vmbo- en mbo-wereld zijn er diverse vakwedstrijden. Ook deze doelgroep moet aandacht krijgen en de kans krijgen zich te meten met elkaar.”

Zeker gezien de oplopende krapte op de arbeidsmarkt is dit dé tijd om werkgevers te laten zien welke talenten er zijn op scholen voor praktijkonderwijs en vso. Marco, zelf vakdocent horeca en bakkerij op het vmbo- en pro van het Elde College: “Mits goed begeleid kunnen deze jongeren groeien. In deze tijd van personeelstekorten hebben werkgevers er heel waardevolle medewerkers aan die ook nog eens heel loyaal zijn. Het zijn geen job-hoppers. Als ze ergens goed gedijen, zijn het vaak ook blijvende krachten.”

Landelijke happening

Eerder was Marco zelfstandig ondernemer en had hij een eigen lunchroom en patisserie. “Het praktijkgericht onderwijs heeft me altijd getrokken. Toen ik zelf op het vmbo zat had ik een heel bevlogen docent. Ik dacht toen: ‘dat wil ik zelf ook worden’.

Sinds 21 jaar is Marco inderdaad zelf vakdocent. Zijn geesteskind PROfessionals is uitgegroeid van een regionale talentenwedstijd in Brabant, Limburg en Zeeland tot een landelijke happening die door de media-aandacht ook nog eens de talenten van jongeren uit het praktijkonderwijs onder de aandacht brengt van werkgevers en overheid.

Talent en vakmanschap ontwikkelen

Als we Marco spreken is hij al druk bezig met de editie van komend jaar. Mogelijk zit er een uitbreiding van de wedstrijden met nog meer vakrichtingen in het vat,  vertelt de gedreven docent.  Als een man met een missie wil hij jongeren stimuleren “uit hun schulp te kruipen”. Ook hoopt hij dat meer jongeren uit het vso komend jaar de uitdaging aangaan en gaan deelnemen. “Het is zo belangrijk dat je samen met een leerling ontdekt waar hij of zij talent voor heeft. Dat weet ik ook uit eigen ervaring. Ik had ooit een leerling die niks wilde en de kont tegen de krib gooide. Ik ging met haar aan de slag in de keuken. En ik zag meteen dat ze talent had voor taarten decoreren. Ze decoreerde met het grootste gemak zo 10 taarten weg. Vanaf dat moment ben ik met haar dat talent gaan ontwikkelen. Nu werkt ze bij een gerenommeerde patisserie! Om dat talent en dat vakmanschap te helpen ontwikkelen, ja daar doe ik het allemaal voor. Het maakt deze jongeren tot volwaardige deelnemers in maatschappij en bedrijfsleven die met plezier werken. Of dat in de keuken of in de metaal is, dat maakt niks uit.”