Training Curriculumontwerp: Van leerlijn tot certificaat

Vormgeven aan je curriculum

Doelgroepen: docenten, intern begeleiders, teamleiders, schoolleiders
Onderwijssector: Praktijkonderwijs, voortgezet speciaal onderwijs
Datum: 12 oktober 2023 van 09.00 tot 16.30 uur
Prijs: € 375,–
Locatie: Landgoed Guldenberg te Helvoirt
De training wordt verzorgd door Mandy Ankersmit en Fidan Özdemir.

Doel

Leerlijnen zijn een belangrijke pijler in het onderwijs. Ze bieden structuur en zorgen voor een uniforme werkwijze binnen de school. Vanuit leerlijnen kan de voortgang van leerlingen op een eenvoudige manier geregistreerd worden. Om leerlingen zo goed mogelijk voor te bereiden op de arbeidsmarkt of naar vervolgonderwijs, zijn leerlijnen dan ook onmisbaar. Het maken van leerlijnen vraagt soms om een andere kijk op lessen: niet vanuit de methode kijken, maar kijken vanuit de eindtermen die nodig zijn. In deze training geven we u handvatten voor het opstellen van leerlijnen om leerlingen naar een einddoel te laten werken.

Inhoud

In de training komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod:

  • Wat zijn leerlijnen en waarom hebben we ze nodig?
  • Hoe maak je leerlijnen?
  • Hoe beoordeel je doelen uit de leerlijn?

We gaan daarbij in op verschillende bronnen waarop leerlijnen gebaseerd kunnen zijn, op het differentiëren binnen een leerlijn en om op het omschrijven van vaardigheden. Aan de hand van de gegeven theorie gaan deelnemers zelf aan de slag met een opzet voor een leerlijn voor het (praktijk)vak dat zij geven. U krijgt hierbij handige tips. Tot slot kijken we naar de koppeling met een vakwerkplan: welk lesmateriaal kun je gebruiken en welke beoordelingscriteria stel je op?

Werkwijze

Een interactieve training van één dag. Na een presentatie gaan deelnemers zelf aan de slag met het vormgeven van een leerlijn, die met elkaar uitgewisseld kunnen worden en waarop zij feedback ontvangen.

Om praktisch aan de slag te kunnen, raden we aan om een lesmethode mee te nemen die als basis kan dienen voor de leerlijn of een (opzet van een) leerlijn indien deze al gemaakt is.

Opbrengsten

Aan het einde van de training

  • Kent u het belang van leerlijnen
  • Weet u uit welke elementen leerlijnen zijn opgebouwd
  • Weet u op basis van welke bronnen een leerlijn tot stand kan komen
  • Heeft u een start gemaakt met het ontwikkelen van uw eigen leerlijn
  • Weet u op welke manier u kunt differentiëren binnen een leerlijn
  • Hebt u een opzet gemaakt voor beoordelingscriteria.

Locatie

Landgoed Guldenberg is gelegen aan de rand van Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen en uitstekend bereikbaar met eigen vervoer. Deelnemers die reizen met het OV kunnen gebruik maken van onze gratis vervoerservice vanaf station ’s-Hertogenbosch.

Inschrijven