Werken in een kapsalon: een nieuwe toevoeging aan het SVA-aanbod

Met Werken in een kapsalon heeft SVA nieuwe certificerende programma’s toegevoegd aan haar aanbod aan scholen voor praktijkonderwijs en vso. Mandy Ankersmit noemt het een logische stap en passend in de strategie van SVA. Behoeften van scholen en kansen voor leerlingen omzetten in nieuwe SVA1- en SVA2-programma’s.

Bij Werken in een kapsalon gaat het om de uitvoering van assisterende werkzaamheden, zoals: klanten ontvangen, haar wassen, föhnen en vlechten. Mandy: “We signaleerden dat er behoeften zijn op scholen. Temeer ook omdat er scholen zijn die er geschikte stageplaatsen voor hebben. Ook is Werken in een kapsalon interessant voor leerlingen die doorstromen naar het mbo. SVA2 Werken in een kapsalon is een mooi voorbereidingstraject en voorportaal voor hen.”

Examineren én docenten opleiden  

Esther Tieltjes, praktijkdocent detailhandel en wonen op PrO Hardenberg, gaat in de toekomst SVA-examens afnemen voor  Werken in een kapsalon. Op 25 mei verzorgt ze de eerste docententraining samen met Mandy Ankersmit. Deze vindt plaats in Rijssen bij Reggesteyn. Het is een inkoppertje: Esther is wat je noemt ‘geknipt’ voor dit kersverse SVA-programma. Twintig jaar zat ze zelf in het kappersvak.  Al die jaren combineerde ze het werken in salons met lesgeven op het MBO op de kappersopleiding niveau 2-3-4. “Vijf jaar geleden heb ik de overstap gemaakt naar het praktijkonderwijs.  Ik heb veel affiniteit met deze doelgroep. Het is heel belangrijk dat ze ervaren dat ze gewaardeerd worden en dat ze erbij horen. Dan kun je samen met hen veel bereiken.”

‘Helemaal in mijn straatje’

Dat SVA Werken in een kapsalon lanceerde, trok snel Esther’s aandacht. “Ik las dat SVA-examinatoren werden gezocht en dacht meteen: dit past helemaal in mijn straatje. Ik ga binnenkort meelopen met een ervaren examinator en ga dus op 25 mei de docentenopleiding verzorgen met Mandy. Deze is inmiddels al volgeboekt. Wel kunnen mensen zich al aanmelden voor de najaarseditie. Ik kom uit het kappersvak en het is heel leuk dat ik het op deze manier weer kan oppakken vanuit deze nieuwe rollen.”

De inschatting van Esther is dat er, gezien de personele krapte, mogelijkheden liggen voor jongeren in het praktijkonderwijs en vso op de arbeidsmarkt. “In salons zal er best vraag naar zijn. Daarnaast is dit SVA-programma ook waardevol voor leerlingen die uitstromen richting Zorg en welzijn. Ze hebben dan iets extra’s in huis. Denk bijvoorbeeld aan de ouderenzorg. Vaardigheden op kappersgebied zijn dan heel nuttig en mooi meegenomen.”

PrO Hardenberg

Verschillende collega’s van Esther op PrO Hardenberg werken al jaren met SVA. Zelf gaat ze komend schooljaar aan de slag met Werken in de winkel en met Werken in een kapsalon. “Ik zie ernaar uit om bij SVA en op mijn eigen school mijn vakkennis in te zetten voor deze jongeren. Heel leuk om mijn oorspronkelijke vak weer op te pakken op deze manier.”

 

Meer weten over de docententraining Werken in een kapsalon?

Kijk hier

Meer weten over examinator worden voor SVA?

Lees hier verder

SVA is momenteel met name op zoek naar examinatoren Werken in de winkel, Werken in de keuken, Werken in de schoonmaak en Werken in de metaal.