“Hier leer je in korte tijd heel veel”

Voor docenten die met SVA willen starten is een breed aanbod aan scholingsmogelijkheden beschikbaar. We namen een kijkje bij de docententraining Basisvaardigheden autotechniek.

Waalwijk, dinsdagochtend 7 november. We zijn bij opleidingscentrum TAC Academy. Het is lunchpauze. We mogen even aanschuiven bij Henk Knikman (De Viaan, Alkmaar) en Mitchel van den Herik (Hans Petri school, Dordrecht). Beiden vakdocent in het praktijkonderwijs en deze ochtend gestart met de SVA docentenopleiding Basisvaardigheden autotechniek. Henk: “Onze school wil het aantal certificerende SVA-trajecten uitbreiden en het aanbod binnen techniek verder verbreden. We bieden onze leerlingen nu metaaltechniek en houttechniek aan. Door het volgen van deze docententraining kan ik straks de basis leggen voor autotechniek.”

Ook op de Hans Petri school wordt gewerkt met SVA (werken in de keuken, werken in de schoonmaak, werken in de detailhandel en werken in de fietstechniek). Mitchel: “We hebben de ambitie om in verschillende richtingen onze leerlingen certificerende trajecten aan te bieden. Het fijne van SVA is dat je niet zelf alles hoeft uit te vinden en je er lesmethodes aan kunt koppelen die er goed bij aansluiten.”

“Liefde voor het vak”

Voor autotechniek wordt gebruik gemaakt van door Carolus de Jong en Maarten van Rijswijk ontwikkelde lesmethodiek Basisvaardigheden autotechniek. De driedaagse training blijkt een uitgebalanceerde combinatie van theorie en praktijk, geleid door Henk Oudshoorn. De deelnemers gaan echt de werkvloer op. Henk Oudshoorn, zelf vmbo-docent mobiliteit & transport op CSG De Goudse Waarden, geniet ervan om zijn kennis en ervaring over te brengen, zo vertelt hij tijdens de uitstekend verzorgde lunch. “Ondanks alle moderne technieken gaat het om liefde voor het vak. Autotechniek is een ambacht. Gevoel is heel belangrijk.”

Distributieketting

In de ochtenduren van de eerste cursusdag hebben de deelnemers onder meer inzicht gekregen in de werking van de distributieketting. Ook behandeld: hoe haal je een motorblok uit elkaar? Mitchel: “Het lijkt ingewikkeld maar met iemand naast je als Henk Oudshoorn die echt er heel veel verstand van heeft, kun je in korte tijd heel veel leren.”

En geleerd wordt er bij TAC Academy, een hot-spot voor de automotive. In het aan de rand van Waalwijk gelegen opleidingscentrum ademt alles de passie voor voertuigen en techniek. Het is zeker niet overdreven dat bij de rondleiding Chanel Biesheuvel – dochter van TAC- oprichter Henk Biesheuvel –  spreekt van een ‘walhalla’. De faciliteiten van het opleidingscentrum, waarmee SVA inmiddels enkele jaren samenwerkt (docententrainingen autotechniek, fietstechniek, auto schoonmaken, allround signing) zijn  inderdaad indrukwekkend. Zo zijn voor de docententraining autotechniek onder meer beschikbaar een balanceermachine, bandenwisselapparatuur en motorblokken. Mitchel: “Het is net een snoepwinkel met al die spullen hier. Je kunt die objecten in je handen hebben, eraan draaien, eraan sleutelen. Geweldig.”

Arbeidsmarkt

Na afronding van de driedaagse training beschikken Henk Knikman en Mitchel van der Herik straks over de inhoudelijke kennis om het SVA-traject autotechniek op te nemen in het aanbod aan certificerende opleidingen. Voor die leerlingen die in de toekomst voor SVA-autotechniek zullen kiezen, voorziet Henk Oudshoorn een prima toekomstperspectief op de arbeidsmarkt, mede gelet op de nijpende tekorten. “Leerlingen in het praktijkonderwijs en vso kunnen absoluut waardevol zijn voor werkgevers die mensen nodig hebben voor assisterende werkzaamheden als controleren van vloeistoffen en banden vervangen en balanceren. In garagebedrijven en bijvoorbeeld schadebedrijven is daar echt behoefte aan.” Een uitspraak die door Henk Knikman volledig wordt beaamd. “De uitstroom naar werk is bijna altijd gegarandeerd. Veel bedrijven werken graag met onze leerlingen, die ook heel gemotiveerd zijn.”

‘Halleluja-moment’

Mitchel kijkt nu al vooruit naar het moment dat de eerste SVA-certificaten autotechniek op zijn school kunnen worden uitgereikt. “We hopen het volgend schooljaar aan de slag te kunnen gaan met autotechniek. In de komende zomervakantie wordt onze school waarschijnlijk verbouwd en daarin nemen we ook het lokaal voertuigentechniek mee en  dan kunnen we SVA-autotechniek gaan aanbieden. En die SVA-examens maken het leerproces voor onze leerlingen ook echt. Dat moment van slagen of zakken, die spanning hoort erbij. Ook hun vrienden en vriendinnen op andere scholen hebben examens. Het is voor onze leerlingen heel belangrijk dat ook zij geëxamineerd worden. En als ze hun SVA-examen gehaald hebben, gaat dat via de mail heel snel rond op school. Dat is een ‘halleluja-moment voor leerlingen én docenten.”

Meer weten over de docententraining Autotechniek. Op 6 maart 2024 start een nieuwe editie van deze driedaagse.

Meer informatie en inschrijven